Geometrija Print

Geometrija

 

Geometrija je grana matematike koja se bavi proučavanjem likova u ravnini i tela u prostoru.

 

 

Danas kada pomislimo na geometriju ona nas odmah asocira na tačke, krugove, trouglove, prave i druge.
Međutim sama reč geometrija potiče iz drevnih vremena (još u vreme starih Egipćana) i njen prevod bi u bukvalnom smislu bio zemljomerstvo.Da bi se shvatila sama suština geometrije, njen značaj i doprinos razvoju nauke uopšte, ne samo matematike, neophodno je osvrnuti se na istorijski razvoj geometrije.
Sami pojmovi trougao, četvorougao, mnogougao koristili su se u vreme starih Egipćana, Vavilonaca, Sumerana i dr.
Prema pisanim dokumentima, zemljomerstvo je nastalo u Egiptu, jer je bilo neophodno posle poplave Nila meriti imanja i označavati medje.Prirodna ljudska radoznalost i istrazivački duh su doveli do otkrivanja i drgih osobina geometrijskih figura. U početku se do opštih osobina dolazilo na osnovu nekoliko eksperimenata, posmatranjem i intuicijom.


 


 

 

Negde u 6. Veku pre nove ere Grci su preuzeli vodeću ulogu u razvoju nauke i kulture. Oni su od Egipćana i Vavilonaca preuzeli naučna saznanja, a onda su počeli sve to da sredjuju. Saznanja se prvjeravaju (dokazuju), oslanjajući se na nove usvojene zaključke. Tako nastaje nova metoda zaključivanja, koja će bitno uticati i na razvoj drugih naučnih oblasti.

 


Geometrijske figure


Geometrijske figure bi najjednostavnije opisali kao dvodimenzionalne objekte, a geometrijske figure  kao trodimenzionalne. Geometrijske figure delimo na dve grupe:

  1. Geometrijski oblici: trougao, krug, pravougaonik, kvadrat
  2. Gemetrijske figure: kocka, kup, valjak, piramida

 

1.                                     

 

 

 

2.