JQuarks

Public quizzes


Designed by:
Priroda je velika knjiga koja je napisana jezikom MATEMATIKE, Powered by Joomla! and designed by SiteGround Joomla Templates
Geometrija Print
Article Index
Geometrija
geometrija2
geometrijske figure
All Pages

Geometrija

 

Geometrija je grana matematike koja se bavi proučavanjem likova u ravnini i tela u prostoru.

 

 

Danas kada pomislimo na geometriju ona nas odmah asocira na tačke, krugove, trouglove, prave i druge.
Međutim sama reč geometrija potiče iz drevnih vremena (još u vreme starih Egipćana) i njen prevod bi u bukvalnom smislu bio zemljomerstvo.Da bi se shvatila sama suština geometrije, njen značaj i doprinos razvoju nauke uopšte, ne samo matematike, neophodno je osvrnuti se na istorijski razvoj geometrije.
Sami pojmovi trougao, četvorougao, mnogougao koristili su se u vreme starih Egipćana, Vavilonaca, Sumerana i dr.
Prema pisanim dokumentima, zemljomerstvo je nastalo u Egiptu, jer je bilo neophodno posle poplave Nila meriti imanja i označavati medje.Prirodna ljudska radoznalost i istrazivački duh su doveli do otkrivanja i drgih osobina geometrijskih figura. U početku se do opštih osobina dolazilo na osnovu nekoliko eksperimenata, posmatranjem i intuicijom.


 


 

 

Negde u 6. Veku pre nove ere Grci su preuzeli vodeću ulogu u razvoju nauke i kulture. Oni su od Egipćana i Vavilonaca preuzeli naučna saznanja, a onda su počeli sve to da sredjuju. Saznanja se prvjeravaju (dokazuju), oslanjajući se na nove usvojene zaključke. Tako nastaje nova metoda zaključivanja, koja će bitno uticati i na razvoj drugih naučnih oblasti.

 


Geometrijske figure


Geometrijske figure bi najjednostavnije opisali kao dvodimenzionalne objekte, a geometrijske figure  kao trodimenzionalne. Geometrijske figure delimo na dve grupe:

  1. Geometrijski oblici: trougao, krug, pravougaonik, kvadrat
  2. Gemetrijske figure: kocka, kup, valjak, piramida

 

1.                                     

 

 

 

2.                          

 

 


 

 

 
Valid XHTML and CSS.